Friday, 22 March 2013

Snurrigt

När jag vandrar längs Malmös gator ser jag företagsskyltarna torna upp sig på ett sätt som de kanske aldrig förr helt gjort. I hjärtat av staden är det dock inte detta som förvånar mig utan snarare det som verkar vara företagens karaktär. Purple Scout. Job Link. Konsulter blir vi kanske allihopa. I takt med att jorden snurrar allt snabbare så behöver företagen nya grepp för att förhålla sig till en volatil marknad. Dessa grepp kräver att man kringår de anställningslagar som en gång i tiden byggts upp, i en annan arbetsmarknad. I en annan värld.

Och när pengarna inte längre ramlar neråt från där uppe utan snarare sugs uppåt i den ena bankräddningen efter den andra där man tom. går så långt att man kan tänka sig att använda pensionskapital för att säkra riskkapitalsförluster i en kollapsande finanssektor så känns det som om idealet och verkligheten har börjat sära på sig på samma sätt som grisarna i djurfarmen sakta men säkert lyckades transformera det kapitalistiska manifestet från en sak till något helt annat.

Men kanske är det ständigt snabbare snurrande hjulet inte bara en dum sak. För det som inte dödar människan stärker henne och kanske är det just ting som detta som kan vara knuffen som puttar samhället ur ett tråkigt kvasijämlikhetstillstånd. Till vad? Till något annat.

No comments:

Post a Comment